guidedbattlefieldtours.org

VAL D’OISE

Val-d’Oise is een frans departement bestaande uit drie arrondissementen , Argenteuil, Sarcelles en Pontoise.

Is een Departement dat door weinig organisaties en reismaatschappijen aangedaan wordt, maar toch zijn eigen karakter en geschiedenis  heeft. Een plaats als ” Compiègne”.  klinkt als een bel voor mensen geïnteresseerd in WO I & WO II.

Op mijn programma staan volgende plaatsen, gemeenten en steden op het programma.;

Argenteuil.: een plaats voor menig kunstliefhebbers welbekend twee beroemde schilders hebben banden met Argenteuil.; Georges Braque aldaar geboren op 13 mei 1882 en was samen met Pablo Picasso de grondlegger van het Kubisme. De beroemde schilder de impressionist Claude Monet kwam zich in 1871 in Argenteuil vestigen.

Auvers-Sur-Oise.: Een bel klinkt in de oren van menig kunstliefhebbers, namelijk Daubigny, Cézanne, Coneille en Van Gogh die daar begraven ligt hebben er een deel van hun leven doorgebracht. Wij doen de gebouwen en plaatsen aan die van Gogh heeft geschilderd.

Beauvais.: met zijn Gotische kathedraal” Saint-Pierre de Beauvais” de hoogste ter wereld en zijn geschiedkundig verhaal ( legende) daar omtrent.

Chantilly.: Het kasteel van Chantilly het is een reconstructie in opdracht van Hendrik van Orléans. Hertog van Aumale en Lodewijk Filips. Tijdens WO I was het hoofdkwartier voor de Franse Generale Staf. Met de tuinen, stallingen en verschillende gebouwen zeker een halve dag ter plaatse.

Château d’Ambleville.: Bezoek aan dit mooie Renaissance-Barok kasteel met zijn mooie tuin mag zeker niet ontbreken in het programma een aanrader.

Château Villarceaux.: Idem voor het prachtige Domaine de Villarceaux 800 hectare groot voor menig tuin-park lief hebbers zeker het bezoeken waard. Dit kasteel is opgetrokken in de 11de eeuw en na verschillende renovaties ,heropbouw pas in 1759 beëindigt in zijn huidige vorm.

Château de la Roche Guyon. :  Dit kasteel gebouwd in 1190 tot de 16de eeuw is gelegen aan de poort van Normandië op de rechteroever van de Seine. Aan de voet van dit kasteel is er een belangrijke Franse moestuin. Een  militair had daar zijn hoofdkwartier tijdens WO II namelijk op 17 maart 1943  Veldmaarschalk Rommel vestigde zich in het paviljoen “Enville”

Château d’Ecouen. : is een 16de-eeuws kasteel het bezit een prachtige collectie kunst uit de tijd van de renaissance en tevens omringd door een prachtige tuin.

Clermont. : is een rustig maar mooi stadje met tal ven interessante gebouwen en monumenten. 

Compiègne. : doet de geschiedenis alle eer aan. Vooreerst Jeanne -d’Arc leidde in 1430 vanuit Compiègne de aanval op Parijs het is ook hier dat Jeanne d’Arc gevangen is genomen door de Bourgondiërs. In WO I is ook hier op 11 november 1918  de wapenstilstand  gedicteerd door de Franse Maarschalk Ferdinand Foch. En op 22 juni 1940 sloten de Fransen in dezelfde wagon  een vernederende wapenstilstand met Duitsland. Ook niet te vergeten het mooie kasteel van Compiègne gebouwd door Karel V en heeft vorm gekregen door Lodewijk XV, en Lodewijk XVI. Lodewijk XIV en Lodewijk XV hielden daar hun grote feesten. Tal van mooie gebouwen zijn te bezichtigen in de binnenstad.

 Saint-Leu-d’Esserent. : met zijn prachtige abdij of Saint-Leu-d’Esserent en zijn geschiedenis

Senlis. : Senlis was reeds gekend tijdens de periode van de Romeinen onder de naam van Augustomagus. Judith van West-Vlaanderen verbleef in het klooster te Senlis en werd rond Kerstmis in 861 door Bouwdewijn I van Vlaanderen ontvoerd. De Kathedraal van Senlis is ook het bezoeken waard.

Pierrefonds. :  De gemeente wordt gedomineerd door het kasteel van Pierrefonds. Zoals zovele kastelen werd ook dit kasteel in 1617 ontmanteld in opdracht van Kardinaal Richelieu.

U ziet deze regio is een zeer boeiende streek met tal van prachtige burchten- Kathedralen en tuinen men zou zich waarachtig aan de Loire achten.

Daarom neem de uitdaging graag aan om Uw gids te zijn in deze prachtige streek.

Val d’Oise is genieten  !!!

Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons

Val d'Oise

28 Photos · Updated 6 years ago