guidedbattlefieldtours.org

CORSICA

Corsica heb ik leren appreciëren en bewonderen op zowel cultureel – natuur & culinair vlak.  De oude Grieken noemden Corsica niet voor niets Kallisté, het schoonste.

Het Franse Eiland bevat het beste van alle mediterraanse werelden een forse scheut Frankrijk, een eetlepel Italië en een culinair vleugje Andalusië en dit op amper de oppervlakte van 8680km².

Corsica is voor mij genieten en de natuur laten binnen dringen in de Autocar, Uw klanten begeleiden in de boeiende geschiedenis van Corsica.  Corsica is een bergketen in de zee. De variatie aan landschappen is uniek men ontdekt er een stuk Pyreneeën, Alpen, Vogezen, Toscane. Hoge bergtoppen in de winter naast idyllische stranden, woeste vegetatie met zijn uitzonderlijk en zeldzame fauna en dat omringd door pittoreske dorpjes.

De Zon schijnt er van mei tot oktober met een gemiddelde temperatuur van 22°. Maar er is ook sneeuw in de winter, met Skipistes op enkele bergtoppen. Wat uitzonderlijk is voor een eiland in de Middellandse zee. Meer dan de helft van de landoppervlakte is beschermd natuurgebied.

Wij stellen een rondreis programma voor waar alle aspecten van Corsica aan bod komen en zijn minimaal 8 dagen ter plaatse.  Volgende bestemmingen staan steeds op het programma.;

Bastia waar wij ondermeer Place Saint-Nicolas bezoeken, is groter dan Trafalgar Square of het Sint. Pietersplein in Rome.

Corte. Is de enige stad in het binnenland en is voor de lokale bevolking  de politieke en historische betekenis van de stad veel belangrijker dan het al het natuurschoon in de omgeving. Onder Pasquale Paoli de held van vele Corsicanen was het even de hoofdstad van Corsica. Gezellig zijn de smalle autoluwe straatjes waar de Locals ’s morgens hun krant doornemen op een terrasje met een koffie en een pastis in de aanslag.

Aléria.  Volgens verschillende historische bronnen is het plaatsje Aléria in het jaar 566 voor Christus gesticht als een kolonie van de Grieken.  Later in de geschiedenis werd het plaatsje veroverd door de Etrusken.  In het jaar 259 voor Christus werd het plaatsje veroverd door de Romeinen, die het plaatsje volledig verwoestten. Vanaf het jaar 80 voor Christus concludeerden de Romeinen echter dat zij een grote haven nodig hadden aan de oostkust van Corsica.

Col de Bavella: Van Aléria naar Porto Vecchio rijdt ik steeds door de Col de Bavella en nemen wij een stop bij het standbeeld van Notre-Dame-des-Neiges. We genieten van het natuurschoon bij iedere bocht-dal-beklimming zo verrast Corsica ons telkens weer. Een stop  Auberge Col.de Bavella is een aanrader!!

Porto Vecchio: Bezit een 8km lange en 2km brede baai met één van de mooiste zandstranden. Porto-Vecchio bezit ook een 16de eeuwse Citadel gebouwd door Genuezen en is omgeven door een muur met 6 bastions ter bescherming tegen de zeerovers. In de drukke ouden bovenstad vindt men veel gezellige caféterrassen en restaurants. Daar overnachten wij telkens voor twee nachten in Hôtel Shegara omwille van zijn mooie ligging-service en kwaliteit.

Bonifacio: De meest zuidelijke stad van het eiland is gebouwd op een uitzonderlijk plek op een smalle hoge kalkhoudende kaap gevormd door zee en wind. Tal van mooie historische monumenten en gebouwen sieren deze stad met een rijkelijke geschiedenis. Zeker niet te missen bij een bezoek aan Corsica.

Sartène: De meest Corsicaanse stad van het eiland. Deze vaak geciteerde uitspraak van Mérimée is nog steeds één van de beste omschrijvingen over Sartène. Hoge vestingachtige huizen, gesloten vensterluiken, smalle kronkelstraatjes waar U het gegier van de wind hoort ligt op 350m hoogte. Sartène heeft zijn oorspronkelijk middeleeuws karakter gedeeltelijk weten te bewaren. Voor de lokale bevolking is Sartè de juiste naam van het stad.

Propriano: Is een badplaatsje ligt achter de Golf de Valinco. Ondanks de beschutte ligging behield het kleine vissersplaatsje tot aan het begin van de 20ste eeuw zijn provinciale karakter. In 1906 werd de haven uitgebreid met twee pieren en een kade waar schepen konden aanleggen. Pas toen toeristen van het Europese vasteland deze goddelijke plek ontdekten, Kon Propriano uitgroeien tot een belangrijke Bad-toeristenplaats op Corsica.

Tolla: Dit mooie dorp te midden van de appel, – noten,- en kastanjebomen ligt boven het stuwmeer. De 88m hoge stuwdam van Tolla is een boogvormig bouwwerk. Tevens bezoeken wij ook de Pont Génois gebouwd tussen de 13de en 18de eeuw tijdens de bezetting van Pisa en Genua.

Ajjacio: Deze stad is verdeeld in drie zones.; De oude Genuese stad, de moderne stad, en de buitenwijken. De kustweg met zijn vele palmbomen, cafés, terrassen en bistro’s creëren een ambiance die vergelijkbaar is met die van de Côte d’Azur.  Reeds in de Romeinse tijd werd melding gemaakt van een stad met de naam Adiacum hetgeen “rusten of rustplaats” betekent. Op 15 augustus 1769 werd Napoleon in Casa Buonaparte geboren.

Cargèse: Is nauw verbonden met de Grieken daarom de bijnaam de Griekse stad daarom staat er in Cargèse de enige Orthodoxe kerk van Corsica  recht tegenover een Katholieke kerk. De stad straalt vriendelijkheid en rust uit. Toerisme, landbouw en visvangst vormen op het ogenblik de voornaamste inkomstenbronnen.

De Calanche: Deze indrukwekkende klippen fascineren met hun tafone-structuren die in het granietgesteente op Corsica vaak voorkomen. Dit sprookjeslandschap is slechts 11km lang en uniek.

Porto: Het meeste toeristische plaatsje van Corsica waar de zonsondergang adembenemend is. Op de rode granietrots staat één van de vier Pisiaanse wachttoren die Corsica rijk is, gebouwd in 1549 en gerestaureerd in 1994. In Porto overnachten wij in het hôtel Le Mediteranne gelegen op een unieke plaats vanwege het zicht op de baai en Porto marine.

De Scala di Santa Regina : is één van de wildste en beroemdste bergpassen van het eiland. Hij doorkruist de steenwoestenij die de Niolo aan de kant van Corte afsluit. Zo rijden wij verder naar de Col de Vergio op een hoogte van 1477m scheidt de hoogtestambomen van het Forêt d’Aïtone van die van het Forêt de Valdu-Niellu.

 Saint-Florent : Via Murato waar één van de mooiste en best geconserveerde Romaanse kerk van Corsica staat bereiken wij Saint-Florent is sedert neolithicum bewoond en daar stichten de Romeinen de stad Nebium. In 1439 bouwden de Genuezen een Citadel om Saint-Florent te beschermen tegen de zeerovers. Daar overnachten wij in Hotel “Tettola” gelegen aan zee met een uitstekende kwaliteit en service.

Le Desert Des Agriates: In de tijd van de Genuezen was dit gebied hun graanschuur; Nu is het een wondermooie woestijnachtige landschap, behalve dat er wel water aanwezig is. In het voorjaar is de lucht geparfumeerd met de geuren van het Corsicaanse kreupelhout: de geur van de Maquis.

Calvi: Volgens de legende zou Columbus hier geboren zijn. De naam Calvi stamt af het Latijnse Calvus, dat “kaal” betekent verwijzend naar de onbegroeide rots waarop de Citadel is gebouwd. Op de rots getuigt de citadel van zes eeuwen Genuese aanwezigheid. Calvi is ook verbonden aan het garnizoen “2de regiment étranger de Parachutistes (2REP) vreemdelingen legioen. Calvi is ook synoniem voor leuke terrasjes, shoppen door kleine smalle straatjes en een prachtige jachthavenbaai.

Sant’Antonino: Is gevormd in de vorm van een slakkenhuisje dit ter bescherming tegen zeerovers. Is één van de mooiste dorpjes van Frankrijk en ligt op 500m hoogte zoals een arendsnest. Tegenwoordig leven er nog zo’n 60 inwoners in dit dorp. Een echte aanrader.

L’ille Rousse: in 1758 op de tekentafel ontworpen stad heette aanvankelijk Pasquale Paoliville naar de oprichter de vrijheidsheld Pasquale Paoli die hier zijn eigen Corsicaanse van Genua onafhankelijk havenstad stichtte. Een gezellige stadje met de nodige restaurants, terrasjes, onder de plantanen met een adembenemend mooi achterland “de Balange en de Haute Balange”

Cap Corse:  De bijna 40km lange bergkam van de Cap ligt in het verlengde van de schistrijke bergrug van Corsica. Op mijn trip door de Cap de Corse liggen volgende dopjes- stadjes namelijk Nonza- Pino Can de Sta Lucia – Col de Sta Lucia & Erbalungo. Corsica telt honderd eigen wijnen, waarvan er negen AOC erkend zijn. Een aanrader is domein Alzipratu & Louis Montemagni in Patrimonio. Goed nieuws voor wie geen wijn lust; Corsica heeft ook een biercultuur. Brouwerij Pietra brouwt er zijn bier op basis van kastanjes, het waren trouwens de Genuezen die de Kastanjebomen introduceerden op het eiland. Gratis noten zou het gepeupel wel zoet houden was de redenering.

Graag werken wij een reisplanning uit volgens Uw wensen en verwachtingen.

Corsica is genieten van de prachtige natuur, vleugje cultuur en een grote portie culinair genot.

Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons

Corsica

70 Photos · Updated 6 years ago

Saint-Florent Haute-Corsica
Calvi
Porto
Baai van Porto
Ezelsbrug over de Golo voorbij Calacuccia
Bonifacio
Sartène
Zonza
Lac de l'Ospedale
Kerkhof van Ajaccio
Scala de Santa Regina
Les Calanques de Piana
Les Calanques de Piana
Kerk San Michele Murato
Place de Gaule Ajaccio
Ajaccio
Aléria
Pont Génoise Altiani
Chapelle San Giovanni Altiani
Casabianca in Bastia
Bastia
Bonifasio
Bonifasio
Calvi
Calvi
Calvi
Cap Corse
Cap Corse
Col de Bavella
Col de Bavella
Auberge de Bavella
Desert des Agriates
Erbalungo
Erbalungo
Erbalungo
Erbalungo
Cap Corse Nonza
Porto
Porto
Porto
Porto Vecchio
Porto-Vecchio
De baai van Propriano
San Antonino
De baai van San Antonino
Scala di Regina
Scala di Regina
Scala di Regina
Col de Vergie
Scala di Regina
Duitse Militaire begraafplaats in Bastia waarvan 811 begraafplaatsen van september tot oktober 1943 bijeengebracht van over volledig Corsica.
Militaire begraafplaats Bastia waar 28 graven vanuit de eerste Wereldoorlog !!!??? blijkbaar 28 graven van krijgsgevangenen (In Corsica ????)
Kon het niet geloven maar met mijn eigen ogen gezien.
Ignaz Rottenwalnner Infantrist +06.10.1915 &
Karl Daners Unteroffizier +09.03.1915
Friedrich Quiakowski Reservist +20.12.1914 &
Menno Saathoff Musketier +05.10.1915
August Geiger Wehrmann +05.09.1915 &
Theodoor Krogmann jager +17.11.1915
Matthaus Streehhuber gefreiter 16.10.1908- 23-12-1944.
Johann Leitner obergefreite 15.05.1922- 23.12.1944
Duitse Militaire begraafplaats Bastia
Zicht op Bonifacio opweg naar ile Lavezzi
Prachtige olijfboom col de Larone
Prachtig zicht vanop de Col de Bavella 1218m hoogte
Roccapina met Rocher du Lion
Prachtig zicht op Capo Pertusato
Col de Bavella