guidedbattlefieldtours.org

NORMANDIE

Normandië ligt in het noordwesten van Frankrijk, aan de oevers van het kanaal, tussen Picardië en Bretagne.
Normandië is tegelijk een landelijk en maritiem gewest met een zacht en vochtig klimaat, die ik als een Hemels geschenk beschouw.
Normandië is één en al schoonheid, rust en bekoring, langs de wegen ontvouwt het landschap zich achtereenvolgens in betoverende tuinen, versterkte hoeven, knusse huisjes, groene weiden vol koeien en schapen, akkerlanden, boomgaarden en eindeloze stranden.

Normandische gastronomie.

De gastronomische roem van Normandië is alom gekend, talloze Normandische schotels worden bereid met overheerlijke room ter plaatse bereid of afkomstig uit Isigny.
Alles wordt weggespoeld met een cider van het vat. Tussen elk gerecht kan men een glaasje Calvados het Beruchte “Normandisch gat” maken; ofwel om meer te eten, ofwel om beter te verteren.
Hier en daar wordt hij evenwel vervangen door een sorbet op basis van “Calva”.
De beroemde hoevekazen- Neufchâtel , Pavé d’auge, Brillat-savarin en vooral Pont-l’évêque, Livarot en Camenbert behoren tot de Franse top.
Tijdens mijn georganiseerde tours probeer ik zoveel mogelijk deze heerlijke Normandische streekgerechten te laten serveren en proven zoals: Oesters van Bessin en Contentin, Sint Jacobsschelpen, Normandische Tong-reepjes, gebakken visjes, “Tripes à la moede de Caen” (gestoofde Rundermaag en pensen), Andouilles (worstjes) uit Vire, bloedworst met appelcompote, schapenpoten op de wijze van Rouen, kalfslapjes op kip “Vallée d’Auge” (met champignons, cider & room), kip in witte wijn, terrine van eend, eendenkuikens op de wijze van Rouen, Normandische soufflé en rijst & appelsuiker van Rouen om er nog maar enkele te noemen.

Normandië in de ban van de zee.

De Normandische kust begint bij Le Tréport en eindigt aan de Mont Saint-Michel.
Langsheen die 580 kilometer lange bochtige oevers waarvan 380km aan de kanaalkust gaat men van de Witte kliffen van het land van Caux over naar de reusachtige stranden van de “Côte de Nacre” en de “Côte Fleurie”.
Tenslotte komt men vervolgens uit op de woeste plekjes van het schiereiland Contentin en op de familiestranden langs het kanaal.
Hertog van Morny halfbroer van Napoleon III die als geslepen projectontwikkelaar de piepkleine dorpjes Deauville & Trouville uitbouwde met behulp van de bank Faffitte.
Het havenstadje Saint-Valéry-en-Caux is de moeite waard om te ontdekken vooral waar de vissers hun vers gevangen tong vlak na de terugkeer verkopen uit hun bootjes.
Het immer stralende Étretat en zijn fraaie ivoorkleurige kliffen waaraan de erosie vreemde vormen schonk, omlijsten witte keienstranden.
Le Havre de lievelingshaven van de vooroorlogse Franse Filmwereld vanwaar het passagiersschip “Le Normandie” vertrok naar New York.
Na WO II werd Le Havre volledig herbouwd, maar de wijk Saint-François blijft toch een aanrader om te bezoeken evenzeer het museum voor de kunstliefhebbers voor de talrijke doeken van de kunstenaar
Eugène Boudin.
Als men van film houdt, kan men in Cherbourg dat volledig is gerestaureerd een kleine bedevaart houden, hier nam Jacques Demy in 1963 de volledige film “Les Parapluies de Cherbourg” op.
Cherbourg was in 1912 de eerste stopplaats van de RMS Titanic, de haven was in WO II zeer belangrijk voor de geallieerden en moest het zwaar verduren.

Normandië en zijn verrukkelijke tuinen.

Met zijn prachtige, landelijke en maritieme landschappen kan men geheel Normandië beschouwen als een groene tuin, en zeker zijn typische bocagelandschap die de geallieerden in juni 1944 parten geeft gespeeld.
Toch hebben een aantal liefhebbers van bloemen, bomen en planten hier en daar verrukkelijke tuinen aangelegd waar kleuren, vormen en geuren de boventoon voeren.
Zeker te bezoeken zijn de tuinen van “Bois des Moutiers” bij Varengeville, en de wondermooie tuin van Giverny die aangelegd werd door de beroemde impressionistische kunstschilder Claude Monet.
Dan “ Les Jardins d’Angélique” “kasteeltuin van Acquigny “ kasteeltuin van “Chateau du Champ de Bataille” en kasteeltuin van “Chateau de Vascoeuil” en tenslotte kasteeltuin van ”Bois-Guilbert”. Andere kasteeltuinen zoals “Jardin du Château de Brécy” kunnen altijd geprogrammeerd worden.

De Normandische abdijen en ruïnes.

De abdijen van Jumièges dat gesticht werd in 654 is een zeer opzienbarende ruïnes.
Nadat het na de Franse revolutie werd verkocht als nationaal bezit, werden de gebouwen ontmanteld en de stenen verspreidt.
Maar het was zo stevig gebouwd dat de koper-vernieler zijn doel niet bereikte.
In het midden van de 19de eeuw werden enkele overblijfselen gered, en vandaag de dag heeft het statige Jumièges de reputatie de fraaiste ruïne van Frankrijk te zijn.
Dit is het verhaal van één abdij maar zo zijn er talrijke even boeiende mooie abdijen, ruïnes zoals “Le Bec-Hellouin” – “ Abdij van Saint-Wandrille “ – abdij “ Van Lessay” – “Notre Dame de Hambye” –
“Abbaye Sainte-Marie” in Longues-Sur-Mer om er maar enkele te noemen en vooral de kroonjuweel van Normandie niet vergeten “Le Mont-Saint-Michel ».

Kerkelijke bouwkunst en Normandische-Romaanse kunst.

Vanaf de tweede helft van de 11de eeuw werd Normandië één van de beste bestuurde staten van het westen.
Er heerste een betrekkelijke vorm van veiligheid. Omdat de streek grotendeels werd verwoest door de invasie van de Vikings, waren er nauwelijks sporen van de Karolingische kunst overgebleven.
Vanaf 1050 dook een stijl op die zich liet gelden tot aanvang van de 12de eeuw.
De originaliteit van de Normandische-Romaanse bouwkunst schuilt in het aanzicht en de zoektocht naar licht. De interessantste gebouwen zijn wellicht de abdijkerken die er nu meestal vervallen bijliggen, maar de bevallige plattelandskerken, die men toevallig onderweg tegenkomt, zijn beslist een bezoekje waard, zoals in Caen “église Saint-Nicola” & “église Saint-étienne-Le-Vieuw “ & “ église Saint-Michel de Vaucelles om maar enkele te noemen.
De Normandische gotiek verscheen toen het platteland rijker werd en handel zich begon te ontwikkelen in de steden.
De Gotiek streefde naar ruimte, licht en verticaliteit want de opvatting inzake God waren geëvolueerd.
Omdat het goddelijke niet uitging van het interieur van het heiligdom, had men de geheimzinnige, vergulde half duisternis niet meer nodig.
God overspoelde de wereld met zijn gelukzalig licht. De zon kwam nu binnen langs brandramen in talloze kleur schakeringen.
Daar zijn voorbeelden van zoals het koor van de kathedraal van Bayeux & Rouen “Notre Dame de Coutances” “Mont Saint-Michel” – “Kathedraal van Sees” & “Notre Dames d”Evreux is naar mijn mening één van de mooiste kathedralen van Frankrijk en er zijn nog talrijke bouwwerken die het bezoeken waard zijn en kunnen opgenomen worden in een tourprogramma.

Kastelen, Landhuizen en bezienswaardigheden.

Als men wegtrekt van de kust en zijn vaak bizarre woningen voor het merendeel gebouwd in het begin van de eeuw ontdekt men honderden landhuizen en kastelen in uitstekende staat en omringd door schitterende tuinen.
Overvloed troef. Om ze allemaal te gaan bezoeken, zou men maanden nodig hebbe, daarom durf ik er enkele vernoemen die zeker op Uw verlanglijstje zou moeten staan en die ik steeds in één van mijn tourprogramma’s inplan.
De fraaiste worden meestal nog steeds bewoond door de afstammelingen van de eeuwenoude families, wier naam tevens verbonden is met het landgoed in kwestie.
Sommige kastelen en parken staan open voor het publiek andere zoals de “burcht van Creully” kan men enkel bezoeken naar aanleiding van speciale gelegenheden, maar aan de buitenkant kan men zich echter ook een goed idee vormen van de pracht en praal waarmee ze werden opgetrokken.
Het kasteel van Dieppe met zijn schitterende muren in zandsteen en bewerkte silex is er zo één, de toren is een overblijfsel van de oorspronkelijke donjon die opgericht werd door Richard I Hertog van Normandië.
Nog een parel is het “kasteel van Crèvecoeur-en-Auge” en het landgoed “Ango” op enkele kilometers van Varengeville evenals het “Kasteel van Saint-Germain-de-Liver” en “Chateau de Vendeuvre” Kasteel van “Willem de veroveraar in Falaise” om maar enkele te noemen.
Wat zeker niet mag ontbreken op Uw verlanglijstje is “De Tappisserie de Bayeux” en zijn boeiende verhaal, dit Uniek tapijt zit steeds in één van mijn tours omdat dit een belangrijk onderdeel bevat over het ontstaan van Normandië.

D-Day & de Invasiestranden.

Op deze uitgelezen Normandische grond, gelegen langs de “Côte de Nacre” die er ondanks het rijke gevulde verleden bijzonder vreedzaam bijligt vond tijdens WO II die buitengewone ,gigantische landingsoperatie “Overlord” plaats.
In het grootste geheim waren er circa 3.000.000 manschappen bij betrokken die op die plaatsen zouden landen. In volle maannacht op 05 & 06 juni 1944 werden er duizenden soldaten, schepen,  zweefvliegtuigen, parachutisten, en pontonbruggen over het kanaal gebracht en verzameld op vijf punten met als Codenaam “UTAH, OMAHA(Amerikanen), GOLD (Britten), JUNO (Canadezen), & “SWORD” (Engelsen en Fransen).
Volgende sites staan steeds op mijn programma als men het thema WO II wil verkennen en ontdekken met de nodige deskundige uitleg dat zijn; Caen en zijn Memorial -Sainte mere Eglise –“Piont du Hoc” –“Pegasus-Bridge” “De zak van Falaise” “Arromanches-les-Bains « « Batterie van Longues-Sur-Mer »
“Op de Militaire begraafplaats van Colleville” waar 9841 kruisen en Davidsterren in witte carrara marmer verspreid staan over een perfect onderhouden gazon, te midden van zorgvuldig uitgezochte bomen, heerst gelijkheid en uniformiteit.
De Britse militaire begraafplaatsen geven daarentegen de voorkeur aan rozestruiken en haagbeuken om hun jonge soldaten, die links en rechts verspreid liggen te gedenken.
De Duitsers tenslotte kozen voor Hun soldaten, die men bijna allemaal terugvindt in “ La Cambe” tussen Bayeux en Isigny.

Belangrijke Data voor Normandië Chronologisch opgesomd.

275: Galia Transalpina wordt overspoeld door Barbaren 4de eeuw
649: Stichting van Fontenelle (de latere abdij van Saint-Wandrille)
708: Verschijning van de H. Michaël aan Bisschop Aubertus en oprichting van het eerste Heiligdom op de Mont-Saint-Michel
820 : Aanvang van de aanvallen van de Noormannen
911: Stichting van Normandië door het verdrag van Saint-Clair-Sur-Epte, ondertekend door Karel de eenvoudige, Koning van Frankrijk en door Viking Rollo
1066: Willem de Bastaard, alias Willem de Veroveraar, hertog van Normandië verovert Engeland en wordt in Westminster tot Koning gekroond.
1152: Hendrik II Plantagnet trouwt met Eleonora van Aquitanië
1204: Inname van Chaâteau-Gailliard door Filips-August, die Normandië confisqueert en inlijft bij Frankrijk.
1259: Verdrag van Parijs: Hendrik III neemt afstand van Normandië
1315: Uitvaardiging van de “Charter Normande” het privilege dat de vrijheden omschrijft.
1431: Jeanne d’Arc sterft op de brandstapel in Rouen.
1469: Lodewijk XI laat in Rouen het hertogelijke zegel verbreken; Normandië wordt opnieuw een Franse Provincie.
1517: Frans I sticht Le Havre de Grâce, aan de monding van de Seine
1562: Plunderingen en vernielingen in Normandië
1639: Opstand van de Nus-Pieds, veroorzaakt door de gabel (zoutbelasting)
1730: Oprichting van de “Haras du Pin” (paardenstoeterij)
1820: Lancering van een nieuwe mode in Dieppe (het nemen van zeebaden)
1824: Geboorte van de kunstschilder Eugène Boudin.
1838: Jean François Millet schildert “Het Angelus »
1843 : Plechtige inhuldiging van de eerste Normandische spoorlijn Parijs-Rouen.
1883: De kunstschilder Claude Monet vestigt zich in Giverny.
1944: 06 juni D-Day
1995: inhuldiging pont de Normandie.

Zoals Je zelf kan vaststellen is Normandië een boeiende provincie-geschiedenis en landschap om  ontdekt te worden onder begeleiding van een deskundige reisleider-gids.
Daarom om al dit moois te ontdekken en omvatten is een drie daagse uitstap het minimum, en een vijf daagse uitstap een ideale formule.

Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons

Normandie

18 Photos · Updated 6 years ago

Villedie-Les-PoëlesCentrum
Hotel Le Fruitier Villedieu-Les-Poëles
Hotel de Ville Villedieu-Les-Poëles
église Notre Dame de Villediei-Les-Poëles
Abbaye aux Hommes Caen
Château de Caen
Hotel de Ville Caen
Graftombe WIllem de Veroveraar
Utah Beach
Utah Beach 2
Utah Beach 3
Samen met Oorlogsveteraan en legende Harry Billinge op 30 augustus 2018.De legende van St Austell en de veteraan Harry Billinge uit de Tweede Wereldoorlog, Normandië

Harry, een sprankelend 93-jarig jongetje, maakte van de gelegenheid gebruik om niet alleen het publiek voor te lichten over de gruwelen van de oorlog, maar ook waardevolle contanten te verzamelen voor de Normandy Veterans Association (NVA), waar hij ook voorzitter van is.

De heer Billinge kreeg onlangs de hoogste onderscheiding van Frankrijk voor dapperheid, het Legion D'honneur, dat hem werd aangeboden op het strand van Arromanches door de burgemeester van de stad. Het strand kreeg de code Gold en was een van de vijf stranden die werden gebruikt tijdens de invasie van de D-Day op 6 juni 1944, de andere waren Utah, Omaha, Juno en Sword.

Harry is naast de voorzitter van de NVA ook voorzitter van de Royal Engineers Association (afdeling Cornwall) en is President van de Royal British Legion Club in Duke Street.

Harry heeft zijn leven in vredestijd gewijd aan het eren en onthouden van degenen die niet terugkeerden van de stranden in Frankrijk en maakt jaarlijks een pelgrimstocht naar de moordgebieden waar meer dan 200.000 mannen hun leven verloren, veel tieners.

Harry legde zijn verlangen uit om de herinneringen levend te houden: "Ik zal nooit die jonge mannen vergeten die al die jaren geleden naast me zijn omgekomen. Er is nooit een moment dat ik er niet aan denk en het blijft me achtervolgen tot op de dag van vandaag. "
UTAH Beach 30 Augustus 2018