guidedbattlefieldtours.org

LOTHARINGEN

Frans-Lotharingen is een boeiend Frans gebied die historisch bestaat uit het oude Hertogdom Lotharingen, het hertogdom Bar en de drie bisdommen zijnde; Metz, Toul & Verdun.

In deze regio zijn er veel veldslagen uitgevochten waaronder “De moeder der Oorlogen”  zijnde de Frans-Pruisische oorlog van 1870-1871, die de aanleiding van WO I en met in zijn kielzog 26 jaar later WO II was.

Frans-Lotharingen is een boeiend Frans gebied dat de aanleiding en de gevolgen zijn de rode draad in het reisprogramma. We ontdekken de Maginot Linie en tal van forten zoals.;  

 • Fort van Douamont
 • Fort de Vaux
 • Fort de Belleville
 • Fort Belrupt
 • Fort de Bois Bourrus
 • Fort de la Chaume
 • Fort de Dugny
 • Fort d’Haudainville
 • Fort de Landecourt
 • Fort de Marre
 • Fort Queuleu

Deze plaatsen bieden ons een beter zicht op de geschiedenis in deze regio.

Tijdens deze verkenning bezoeken wij tevens enkele omliggende steden en genieten er van het rijke cultureel historisch erfgoed.

Steden die steeds in het programma opgenomen zijn;

Thionville.:  de stad is gelegen aan de overs van De Moezel in het departement Moselle. De Karolingers hadden in Thionville een landhuis. Thionville is twee maal geannexeerd geweest door Duitstand in 1871- tot 1918 en van 1940 tot 1945 en had als naam Diedenhofen.

Metz.: Deze prachtige stad ligt in het departement “Moselle” waar de Moezel trouwens door het centrum van Metz vloeit. Metz heeft veel gebouwen die getuigenissen zijn van de aanwezigheid van zowel de Romeinen- Tempeliers- en de overheersing van de Duitsers in zowel WOI als WO II.  De invloed van de Duitse bouwstijl is prominent aanwezig. Vooral niet te vergeten de prachtige Gotische Kathedraal met zijn beroemde glasramen. Een bruisende rijke Stad met vooral voor de dames zeer mooie boetieks met grote merknamen !!!

Nancy.:  Is een stad in het departement Meurthe-et-Moselle en ligt aan de rivier Meurthe. Daar is het mooiste plein van Frankrijk te bewonderen zoals “Place Stanislas”  met zijn beroemde vergulde smeedwerken die gemaakt zijn door meester-slotenmaker Jean Lamour. Die hekkens bezorgen Nancy de bijnaam van “Ville aux Portes d’Or”. Nancy is tevens de bakermat van de Franse school van de glaspastakunst of “pate de verres”.  

Bar-Le-Duc.: is een rustig Stadje in het departement Meuse. Was belangrijk in de 10de eeuw als zetel van het Graafschap en later Hertogdom Bar. Bar-Le-Duc maakte deel uit van “La Voie Sacré”  in WO I. Tijdens de oorlog werd de weg simpelweg “La Route” genoemd. Vervulde een belangrijke rol in de bevoorrading van Verdun.

Verdun.: Ligt in het departement Meuse. Bij het uitspreken van de naam VERDUN, word je even stil. Ik althans toch, als je weet wat daar allemaal is gebeurd tijdens WO I. Indien Je nog nooit Verdun hebt bezocht dan raad ik dit ten stelligste aan neem de jongsten mee daar zij niet mogen vergeten wat voor een waanzin zich daar heeft voltrokken. De Bastille net zoals de binnenstad zeker bezoeken waard. Verdun was in de 3de eeuw een bekende Romeinse stad en beklede een sleutelpositie op de weg Reims-Metz.

Toul.: Is een vestingstad in het departement Meurthe-et-Moselle. Was in de tijd van de Romeinen belangrijker dan Metz. In de Keltische tijd was Toul de hoofdstad van Leuci. Toul bezit ook een zeer mooie Gotische kerk. De opmerkelijke vestingen van Vauban omringen de stad en getuigen van het rijke verleden van Toul die zich vertalen in smalle aantrekkelijke steegjes, kerken, kloosters die opmerkelijk nog in goede staat verkeren zeker een aanrader.

Commercy.:  is een klein stadje gelegen in het Franse departement Meuse , met een rijke geschiedenis gelinkt aan de stad Nancy. De geschiedenis gaat terug tot de 9de eeuw. Het prachtig paleis van Stanislas Lesczyncki zet Commercy op de kaart van Frankrijk, een wandeling in dit domein is een must. Talrijke monumenten zoals de Amerikaanse militaire begraafplaats Romagne-sous-Montfaucon, en eveneens het Ossuarium van Douaumont mogen niet op het programma ontbreken.

Daarom adviseer ik een minimaal vierdaagse programma om de meeste Steden- Monumenten plaatsen te kunnen bezoeken en bewonderen.

Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons

Lotharingen

26 Photos · Updated 6 years ago